Kontakt / događanja
Kontakt info Novosti Natječaji i javni pozivi Javna nabava Jednostavna nabava Obrasci Akti župana Sjednice skupštine Propisi Natječaji ostalih institucija Zadnje promijenjeno Elektronička kontaktna točka
Županijska uprava
Dužnosnici Upravni odjeli Matični uredi Ispostave
Skupština
Skupština - općenito Članovi Žup. skupštine Poslovnik Žup. skupštine Sjednice Žup. skupštine
Dokumenti
Etički kodeks službenika i namještenika
O županiji
Opći podaci Povijest Karta - gradovi i općine
Opći podaci:
Gospodarstvo Poslovne zone Poljoprivreda i šumarstvo Obrazovanje, kultura... Promet i kom. infr. Zdravstvo, soc. skrb... Turizam
Multimedija
Fotogalerije - događanja Fotogalerije - županija Video članci Youtube kanal
Mobilne aplikacije i igre
Mobilna aplikacija Gastro Zagorje Mobilna aplikacija Agroturizam Zagorje Zagorje Uskrsna Igra Zagorje Božićna Igra
Važni dokumenti
Službeni glasnik Strategija razvoja Master plan razvoja turizma Master plan prometnog sustava Strategija razvoja ljudskih potencijala Strategija ruralnog razvoja Strategija upravljanja rizicima Strategija razvoja civilnog društva Strategija upravljanja imovinom Program energetske učinkovitosti Registri i baze podataka (ASSET lista) Registar ugovora Izvješća o radu i druga izvješća Statut Županije Poslovnik Skupštine Proračun Potpore, donacije, sponzorstva Sustav unutarnje kontrole Prostorni plan Žup. program djelovanja za mlade Program zaštite zraka... Procjena rizika od velikih nesreća Knjiga standarda Brošura - hodočasnički turizam
Odnosi s javnošću
Newsletter Pristup informacijama Savjetovanje Online prijave na natječaje Elektronička kontaktna točka Pitajte nas Službenik za zaštitu podataka Osoba za nepravilnosti Izjava o pristupačnosti mrežnog sjedišta Unutarnje prijavljivanje nepravilnosti Privatnost
Institucije
Zagorska razvojna agencija Poduzetnički centar KZŽ Zavod za prostorno uređenje Turistička zajednica Javna ustanova - zaštićene prirodne vrijednosti Regionalna energetska agencija Energetski centar Bračak Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorski aerodrom Županijska uprava za ceste Hrvatski zavod za zapošljavanje Zavod za hitnu medicinu Hrvatska gospodarska komora Obrtnička komora Porezna uprava
15.5.2020.  | Novosti

Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji - 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine te je ovaj dan prvi put i službeno obilježen 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Međunarodni dan obitelji počeo se obilježavati s ciljem da se naglasi važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva, tj. da se potakne djelovanje društva u korist obitelji, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji, te pružanje podrške uvažavanja obiteljskog života, tradicija i običaja. Ovim poticajnim ciljevima želi se naglasiti da se bitna obilježja čovječanstva (zajedništvo, tolerancija, demokracija, svjetski mir,…) počinju izgrađivati u obitelji.

Obitelj je institucija koja čuva ljudske vrijednosti, kulturalni i povijesni kontinuitet generacija, faktor je stabilnosti i razvoja. Zahvaljujući "zdravim" obiteljima društvo napreduje i jača, kao i sveopća dobrobit. U obitelji od najranijih dana razvijamo svoju osobnost i karakter te učimo univerzalne vrijednosti ljubavi, zajedništva, tolerancije i mira.

 Živimo u jedno vrijeme koje je potpuno drugačije od svega što smo dosad preživjeli.  U doba zdravstvene krize, elementarnih nepogoda poput potresa, općenito neizvjesnosti važno je da roditelji brinu o sebi, o strukturi obitelji, i daju djeci poruku da budućnost postoji, ali ne da to bude pritisak.. Iz tog razloga pozivamo sve obitelji da proslave svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećaju jedni prema drugima, u zajedničkim aktivnostima i uživanju jedni s drugima. Ostanite povezani!

 

Aktivnosti koje KZŽ provodi za obitelji i djecu

Krapinsko-zagorska županija kroz  niz mjera i aktivnosti nastoji obiteljima pomoći prevladati povećane izdatke uslijed rođenja djeteta, troškova stanovanja, školovanja djece.

Važan je podatak da Krapinsko-zagorska županija izdvaja preko 40% izvornih prihoda za obrazovanje, na koje otpada i 8% kapitalnih investicija (npr. energetska obnova osnovnih škola, izgradnja sportskih dvorana). Također, prijevoz je za sve srednjoškolce u Krapinsko-zagorskoj županiji besplatan,  za što se izdvaja godišnje oko 3 mil. kuna.

Kroz projekte poput Baltazara i Lumena, čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija, ali i više drugih mjera kontinuirano se radi na unapređenju sustava obrazovanja i integracije djece s teškoćama. Osim brige za djecu i pomoći mladim socijalno ugroženim obiteljima, brine se i o starijima. Tu je potrebno istaknuti palijativnu skrb za onu najranjiviju skupinu teško oboljelih osoba i podršku njihovim obiteljima.

Smatra se kako će brži razvoj općina i gradova biti ključan za zaustavljanje daljnjeg iseljavanja mladih obitelji u smjeru velikih urbanih središta te u novije vrijeme inozemstva, tako da sve mjere usmjerene u gospodarstvo zapravo utječu i na demografski razvoj. Krapinsko-zagorska županija je kroz mjere ruralnog razvoja utjecala i na unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a indirektnim putem na zadržavanje obitelji na ruralnom prostoru i demografsku sliku Krapinsko-zagorske županija. Smisao svih gore navedenih mjera je razviti okvir u kojem obitelj ima podršku i povjerenje u društvo. U skladu sa svojim financijskim mogućnostima Krapinsko-zagorska županija nastoji podržati sve aktivnosti koje imaju u cilju razviti mrežu usluga namijenjenih naročito djeci jer dobro organizirane i kvalitetne usluge za djecu investicija su u obitelj.

 

 


Zadnja promjena: 15.5.2020. | Prikazano 1144 puta
Krapinsko-zagorska županija
Magistratska 1, 49000 Krapina
tel: 00385-49-329111
fax: 00385-49-329255
Email: info@kzz.hr
Web: www.kzz.hr
OIB: 20042466298
IBAN: HR6823400091800002009