Kontakt / događanja
Kontakt info Novosti Natječaji i javni pozivi Javna nabava Jednostavna nabava Obrasci Akti župana Sjednice skupštine Propisi Natječaji ostalih institucija Zadnje promijenjeno Elektronička kontaktna točka
Županijska uprava
Dužnosnici Upravni odjeli Matični uredi Ispostave
Skupština
Skupština - općenito Članovi Žup. skupštine Poslovnik Žup. skupštine Sjednice Žup. skupštine
Dokumenti
Etički kodeks službenika i namještenika
O županiji
Opći podaci Povijest Karta - gradovi i općine
Opći podaci:
Gospodarstvo Poslovne zone Poljoprivreda i šumarstvo Obrazovanje, kultura... Promet i kom. infr. Zdravstvo, soc. skrb... Turizam
Multimedija
Fotogalerije - događanja Fotogalerije - županija Video članci Youtube kanal
Mobilne aplikacije i igre
Mobilna aplikacija Gastro Zagorje Mobilna aplikacija Agroturizam Zagorje Zagorje Uskrsna Igra Zagorje Božićna Igra
Važni dokumenti
Službeni glasnik Strategija razvoja Master plan razvoja turizma Master plan prometnog sustava Strategija razvoja ljudskih potencijala Strategija ruralnog razvoja Strategija upravljanja rizicima Strategija razvoja civilnog društva Strategija upravljanja imovinom Program energetske učinkovitosti Registri i baze podataka (ASSET lista) Registar ugovora Izvješća o radu i druga izvješća Statut Županije Poslovnik Skupštine Proračun Potpore, donacije, sponzorstva Sustav unutarnje kontrole Prostorni plan Žup. program djelovanja za mlade Program zaštite zraka... Procjena rizika od velikih nesreća Knjiga standarda Brošura - hodočasnički turizam
Odnosi s javnošću
Newsletter Pristup informacijama Savjetovanje Online prijave na natječaje Elektronička kontaktna točka Pitajte nas Službenik za zaštitu podataka Osoba za nepravilnosti Izjava o pristupačnosti mrežnog sjedišta Unutarnje prijavljivanje nepravilnosti Privatnost
Institucije
Zagorska razvojna agencija Poduzetnički centar KZŽ Zavod za prostorno uređenje Turistička zajednica Javna ustanova - zaštićene prirodne vrijednosti Regionalna energetska agencija Energetski centar Bračak Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorski aerodrom Županijska uprava za ceste Hrvatski zavod za zapošljavanje Zavod za hitnu medicinu Hrvatska gospodarska komora Obrtnička komora Porezna uprava
26.10.2020.  | Novosti

Konferencija za medije: Zdravstveni sustav funkcionira!

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije održana je u ponedjeljak, 26. listopada 2020. godine, ispred prostora Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u Zaboku, s početkom u 11 sati.

Načelnik Županijskog stožera Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako na području Krapinsko-zagorske županije u odnosu na jučerašnje stanje trenutno ima 30 novih pozitivnih osoba no koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 380 uzoraka. „I dalje nam je najveći problem čekanje nalaza Na žalost očekujemo još velik broj pozitivnih među nalazima koje tek čekamo, s time da napominjem da u tu brojku nisu ubrojeni uzorci koji su uzeti danas“ – kazao je načelnik Stožera Ferek-Jambrek te dodao kako na području Krapinsko-zagorske županije trenutno ima 747 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 1.269 osoba u samoizolaciji.

MIKROBIOLOG I TEHNIČAR NA ISPOMOĆI U ZAGREBU

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan naglasio je kako je zbog kašnjenja rezultata testiranja na koronavirus sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dogovoreno da će Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije na ispomoć poslati mikrobiologa i tehničara, da pomognu da se čim prije obrade uzorci i da pacijenti s područja Krapinsko-zagorske županije čim prije dobe rezultate svojih testiranja.

Župan Željko Kolar je također istaknuo kako kašnjenje nalaza predstavlja objektivan problem u suočavanju s epidemijom. „Odlučili smo ponuditi pomoć u ljudstvu kako se ne bi događalo da nam zbog ljudskog faktora kasne rezultati briseva. Ako je pa kašnjenje zbog nedostatka medicinskih potrepština, mi na to ne možemo utjecati, no prema koje zasada dobivamo to nije razlog, već spomenuti ljudski faktor. Suradnja je prihvaćena i od danas to počinje funkcionirati“ – rekao je župan Kolar te naglasio da će u slučaju daljnjeg kašnjena nalaza zatražiti hitan sastanak s ministrom Berošem i ravnateljem Capakom. Župan Kolar je dodao kako Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije pruža određene usluge, među kojima nije i analiza uzoraka na koronavirus. „Mi smo razmatrali kupovinu aparata da to radimo sami. Najnoviji aparat, automatski, koji bi to mogao raditi košta 800 i nešto tisuća kuna i može u jednom satu obraditi tri uzorka. Prema tome, on nam u ovom trenutku ne bi ništa značio, a prije covida nije za to bilo apsolutno nikakve potrebe. Mi smo bili spremni izdvojiti financijska sredstva, no struka, Zavod, konzultacija s Ministarstvom zdravstva je bila takva da ne ulazimo u tu investiciju jer ona neće donijeti nikakvi iskorak, posebno zato što je tu još i potrebno vrijeme postupka javne nabave i edukacije ljudi koji bi radili na tom aparatu“ – poručio je župan Željko Kolar.

ZDRAVSTVENI SUSTAV FUNKCIONIRA

Župan Željko Kolar ovom je prilikom istaknuo da zdravstveni sustav na području Krapinsko-zagorske županije funkcionira bez obzira na izazove prouzročene epidemijom koronavirusa.  „Dogovoreni su protokoli i koordinacija između svih naših zdravstvenih ustanova i bilo kome da se bilo što dogodi na području Krapinsko-zagorske županije ili onim mjestima koja gravitiraju prema našoj županiji, nema razloga za zabrinutost jer će dobiti svu potrebnu skrb i njegu“ – naglasio je župan te dodao kako pacijente koje trenutno ne može primiti Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana prima Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina naglasio je kako je stanje u Bolnici stabilno, iako je više pacijenata i djelatnike pozitivno na koroanvirus. „Stanje u bolnici trenutno je stabilno, nema nikakve drame, u subotu predvečer dobili smo nalaze za pacijente s odjela interne medicine, a do svega toga je došlo kada smo prije pet–šest dana testirali dvije pacijentice sa spomenutog odjela jer su se trebale vratiti u dom. Pokazalo se da su pozitivne, pa smo testirali sve pacijente i trenutno ima potvrđeno 28 COVID pozitivnih pacijenata na odjelu interne medicine, kardiologije, pulmologije i gastroenterologije. Zaraženi pacijenti su u subotu premješteni na poseban odjel, u poseban krak, dok su ostali pacijenti, njih 25 koji su negativni, smješteni u drugi krak. Dakle, imamo jedan mali COVID odjel i to ćemo pokušati razriješiti kroz deset do 14 dana. Uskočit će nam kolege i iz drugih zdravstvenih ustanova, s obzirom na broj medicinskih sestara koje su pozitivne i u samoizolaciji. Zaraženo je 15 medicinskih sestara, sedam liječnika, 30 medicinskih sestara je u samoizolaciji, kao i petero liječnika, ali mi smo se uspjeli organizirati, svi odjeli rade normalno, u hladnom pogonu je samo odjel interne medicine“ – rekao je ravnatelj Vančina te posebno izdvojio suradnju sa specijalnom bolnicom u Krapinskim Toplicama. „Svi hitni kardiološki pacijenti primaju se u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Kroz idućih 15-ak dana pokušat ćemo razriješiti situaciju na odjelu interne. Svi pacijenti s tog odjela koji su pozitivni, starije su životne dobi, nepokretni su i nemaju ozbiljnijih COVID simptoma. Dvije – troje ih je febrilno, ali zbog starije životne dobi i komorbiditeta, svi su oni pod svakodnevnim nadzorom – rekao  je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić kazala je kako ni na jednom odjelu u Bolnici trenutno nema većeg proboja koronavirusa te da u Bolnici trenutno nema ni pozitivnih pacijenata. „Imamo trenutno 20 pozitivnih djelatnika i još 34 u samoizolaciji, a od prošlog tjedna smo u dogovoru s bolnicom Zabok preuzeli njihove kardiološke prijeme kroz našu hitnu internističku ambulantu i interni odjel.“ – rekla je ravnateljica Žnidarić.

 

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak naglasio je kako je situacija u Bolnici dobra te da se nada da će takva i ostati „Mi smo od prije 10-ak dana imali jednu pozitivnu medicinsku sestru koja je dok je bila kod kuće razvila simptome. Stavili smo u izolaciju sve njezine kontakte, tako da su tri medicinske sestre bile u samoizolaciji i pacijenti s kojima je bila u kontaktu, tako da smo napravili u međuvremenu i testiranje i svi nalazi su negativni“ – rekao je ravnatelj Gredičak.

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan kazala je kako su u sustavu Doma zdravlja trenutno 3 poztivna liječnika obiteljske medicine i 3 medicinske sestre, dok su 4 liječnika obiteljske medicine i 13 medicinskih sestara u samoizolaciji. „Bez obzira na ovakvu situaciju, liječnici obiteljske medicine i ambulante normalno rade, radi se onako kako se radi kad su godišnji odmori, kad jedan liječnik mijenja drugoga. Zamolila bih sve naše pacijente i sugrađane da imaju strpljenja, imamo mnogo pritužba da se liječnici ne javljaju na telefone. Ono što ja mogu reći, telefoni stvarno zvone stalno, od jutra do večeri, liječnici i medicinske sestre se maksimalno javljaju onoliko koliko to mogu. Postoji jedno zagušenje na linijama, neki liječnici su dodatno uveli sekretarice i naručivanje putem računala i preko aplikacije. Sve činimo da pružimo maksimalnu zdravstvenu zaštitu našim pacijentima“ - rekla je ravnateljica Dogan.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko–zagorske županije Krešimir Božić rekao je kako je stanje u Zavodu za hitnu medicinu KZŽ je pod kontrolom.  „Bilježi se povećan broj poziva na broj 194 te smo zbog toga uveli i dodatnog dispečera kroz vikend i pripravnost dodatnog tima hitne medicinske službe za slučaj dodatnih intervencija ili eventualnog premještaja u neku od bolnica. Dobro funkcionira novi sustav uspostavljanja suradnje s internom medicinom u Krapinskim Toplicama. U Zavodu za hitnu medicinu trenutno imamo petero pozitivnih djelatnika na koronavirus“ - izvijestio je ravnatelj Božić.


SITUACIJA U ŠKOLAMA

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek kazala je kako su u zagorskim školama trenutno evidentirana 42 pozitivna učenika, dok ih je 697 u samoizolaciji. „To su zapravo 23 razredna odjela koja su u samoizolaciji. 14 djelatnika i djelatnica je pozitivno i 24 ih je u samoizolaciji. Svaki dan se te brojke mijenjaju, naše škole organiziraju online nastavu za učenike i djelatnike koji su u samoizolaciji i to je već postala rutina. Mogu reći da zaista nema nikakvih problema“– kazala je zamjenica župana Jasan Petek.


Zadnja promjena: 26.10.2020. | Prikazano 782 puta
Krapinsko-zagorska županija
Magistratska 1, 49000 Krapina
tel: 00385-49-329111
fax: 00385-49-329255
Email: info@kzz.hr
Web: www.kzz.hr
OIB: 20042466298
IBAN: HR6823400091800002009